In Kaempff’s tijd bestond Duitsland nog niet als zelfstandig land zoals we het nu kennen, maar was het een lappendeken van staten en staatjes. Weliswaar formeel onder één keizer, maar in de praktijk waren deze vrijwel zelfstandig. Ze wisselden door de geschiedenis heen regelmatig van landheer/eigenaar door huwelijk, veroveringen, verkoop en verervingen.

In de tijd van de Kaempff’s was de stad Blankenhain onderdeel van de Herrschaft Blankenhain, een graafschap dat ingeklemd lag tussen het vorstendom Schwarzburg-Rudolstadt en het hertogdommen Sachsen-Weimar, Sachsen-Altenburg en Sachsen-Meiningen.
Vader Johann Daniel was Kanzleirat, in dienst van de Blankenhainer landheer graaf Carl Friedrich zu Hatzfeld Gleichen. Het grappige is, dat dit af te lezen valt aan de voornamen van hun zonen.

Het was in die tijd niet ongebruikelijk dat ambtenaren en andere relatief belangrijke personen, bij geboorte van een zoon deze meerdere voornamen gaven. De eerste voornaam was bij voorkeur die van één van de eigen ouders, de tweede één van de voornamen van de regerende landheer!
Vergelijk daarvoor August Carl Heinrich Kaempff (1e zoon), resp. Christian Friedrich Kaempff  (2e zoon) met  de naam van de landheer Carl Friedrich zu Hatzfeld Gleichen!!