"Beelden uit Oud Meppel"

Het bevrijdings-fotoalbum van Karel Wobben

Achtergrond

Start Omhoog Over de Fotos

Karel Wobben.

Karel Wobben, werkzaam op de administratie van de firma Brocades, hield zich in zijn vrije tijd onder andere bezig met amateurfotografie.Tot hun overlijden begin jaren 90 van de vorige eeuw woonden de heer Karel Wobben en zijn vrouw Klazien Wobben-Hoogeveen aan het Zuideinde nummer 111 nabij de Werkhorstbrug, het huis met de wit gepleisterde zijgevel.

Hier woonden zij ook al op 13 april 1945, toen Canadese troepen de gemeentegrens van Staphorst en Meppel overstaken, die door deze brug werd gevormd en de bevrijding van Meppel begon.  

Ontwikkelen en afdrukken was iets wat Karel Wobben ook zelf deed. Kennelijk had hij nog het nodige onbelichte materiaal bewaard, toen op 13 april 1945 de bevrijding van Meppel begon, nagenoeg vr zijn huisdeur.
Hij besloot kennelijk dat dit een goede gelegenheid was het te gebruiken en maakte die dag dan ook (voor die tijd gezien) vl fotos, de meeste op het Zuideinde.
Minstens een twintigtal zijn op mogelijk niet onomstreden wijze in het fotoarchief van de Gemeente Meppel terechtgekomen. Veel Meppelers zullen enkele ervan wel eens hebben gezien bij diavertoningen, in de kranten, etc.

Klik op "Over de fotos
" voor meer informatie, en
op "Omhoog" om via de beginpagina naar de foto's te gaan.